22 učencev 8. in 9. razreda se je v petek, 13. 5. in soboto, 14. 5. 2022 udeležilo ustvarjalnih delavnic na temo podjetništva.

Delo smo začeli z obiskom uspešnega podjetja Ensol 360 Karting, kjer so nam prikazali svojo poslovno pot. Oblikovalec Marko, nam je v računalniškem 3D okolju podrobno predstavil potek načrtovanja stez za gokarte. Učenci so nato dobili izziv, da se preizkusijo v načrtovanju nakita, s tem, da navdih poiščejo v enem izmed 3D modelov stez za gokarte. Nastalo je nekaj res osupljivih risb. 

Delo smo nadaljevali v Kopru, kjer so učenci v trgovinah z nakitom povpraševali kakšen nakit se najbolje prodaja in po kakšnih cenah.  

Opremljeni z novimi izkušnjami in znanjem smo v CŠOD Breženka v Fiesi lahko začeli z delom. Ustanovili smo svoje podjetje za izdelavo nakita in ga poimenovali nKIT. Ugotavljali smo, kaj vse bo potrebno postoriti v našem podjetju in si razdelili delo. Oblikovalci so izrisali na desetine različnih skic nakita. Ekipa računalniških oblikovalcev je s pomočjo programa TinkerCAD skice pretvorila v 3D modele. Tehnična ekipa je 3D risbe natisnila s pomočjo 3D tiskalnika. Rokodelci so natisnjen nakit navezali na usnjene trakce oz. pritrdili na uhane in izdelali lično embalažo.

Ker smo želeli, da za naš nakit izve čim več ljudi smo odprli svoj instagram profil https://www.instagram.com/nkit_jewelry/ in izdelali čudovito spletno stran našega podjetja – klikni za ogled –https://startuptrnovo2022.wixsite.com/my-site/ .  Fotografi, scenaristi, video ustvarjalci in foto modeli so poskrbeli, da so na strani čudovite fotografije izdelkov, izvirna besedila in kratek predstavitveni video našega podjetja. Na strani ne manjka niti logotip podjetja.

Da naše podjetje ne bi zabredlo v dolgove, je poskrbela ekipa ekonomistov, ki so iz fiksnih in variabilnih stroškov izračunali minimalno ceno naših izdelkov.

Med našim delom nas je obiskal še direktor podjetja Zeleni zabojček in nam predstavil svoje začetke v poslovnem svetu. Ugotovili smo, da so pogum, znanje, vztrajnost in kanček sreče, ravno tako pomembni kot dobra ideja.

Z delom smo končali v soboto popoldan v Piranu, kjer smo nadaljevali s promocijo našega nakita. Z izdelki smo navdušili ravno dovolj ljudi, da smo si z zbranimi prostovoljnimi prispevki lahko vsi privoščili dve zajetni kepici sladoleda.

Domov se vračamo z neprecenljivo izkušnjo, da gredo delo, učenje in zabava lahko skupaj, če jih povezujejo skupni cilj, vztrajnost in ustvarjalnost.

Mentorji: Ivan Dović, Petra Kos, Žiga Herič

Dostopnost