Vem, da imate učenke in učenci naše šole radi naravo in živali. Pripravila sem nekaj primerov, kako pravilno poskrbeti za živali v hladnem obdobju leta. Noči so vlažne in zelo mrzle, zato živali potrebujejo drugačno hrano, nego in predvsem suha zavetja. Vse dekice in tkanine umaknemo in namestimo s slamo in izoliranimi zavetji. Divjih živali v gozdovih ne smemo motiti, zato morajo biti kužki na povodcih.

Hišni ljubljenčki in njihova zavetja

V hladnih nočeh vse živali potrebujejo zavetja. Najbolj prav je, da imajo hišne živali svoj prostor na toplem in varnem, blizu svojih ljudi. Živali so navezane na svoje skrbnike. V boksih, če so še tako lepi, so psi osamljeni. Pes ne sodi na verigo, ampak je zvest spremljevalec in sopotnik svojemu skrbniku.

Izolirana hiška

Najpogostejše živali brez doma so mačke. Nekateri ljudje zmotno milijo, da lahko preživijo same. Pripravimo jim izolirano hiško. Potrebujemo stirodur, olfa nož in močno lepilo (lahko v traku). Deke in tkanine so ponoči mokre od vlage, zato nasteljemo slamo ali seno. Muca se zakoplje. Vhod pokrijemo s tkanino, da zadrži mraz.

Hrana in voda

Živali, ki živijo z nami v stanovanjih, hranimo s kvalitetno hrano, ki jo kupimo v trgovinah za živali. Zunaj, na prostem, pa živijo tudi živali, ki nimajo odgovornega človeka, ki bi skrbel zanje. Tem lahko pomaga vsak izmed nas. V hladnih dneh potrebujejo več hrane, saj se grejejo z energijo, ki jo pretvorijo iz hrane. Ponudimo jim kalorično hrano. Voda naj bo topla, menjajmo jo večkrat na dan. Mrzla hrana je škodljiva.

Mačke

so živali, ki se hitro množijo. Samica ima leglo lahko 2x na leto, kar jo oslabi. Žalostno je, da mladiči v velikem številu umrejo zaradi pomanjkanje hrane, nepravilne nege in bolezni. Pogosto umrejo v hudem trpljenju. Zdrava mačka lahko živi do 20 let, zato za mačke ni dovolj domov. Rešitev je, da smo odgovorni skrbniki. To pomeni, da mačke steriliziramo in kastriramo in s tem preprečimo rojstvo mladičev, ki bi postale zapuščene mačke brez doma, brez hrane in zavetja.

Psi

Psi naj bodo na sprehodu aktivni, naj se ne zadržujejo predolgo na mrazu, lahko jih oblečemo, v vodi naj se ne kopajo. Tako se izognemo vnetjem zgornjih dihal in sečil. Zaradi lizanja ledu ali snega lahko dobijo prebavne težave. Pazimo, da ne zdrsnejo, si poškodujejo tačke ali ranijo blazinice zaradi posipa soli, peska ali ledu.

Ježki

Ko se noči shladijo pod 10 stopinj celzija, se ježki zatečejo  v svoja bivališča. Dihanje in utrip srca se jim zelo upočasnita, pravimo, da hibernirajo.  Če se ježa opaziš pozimi, je lačen in potrebuje našo pomoč. Nežno ga ulovimo v zaboj, ki ima luknje za dostop zraka, nastavimo mačjo hrano, trdo kuhan jajček in vodo ter seno, v katerega se bo skril. Prosimo za navodila v Ljubljani  v Ambulanti za ptice, glodavce,  plazilce 01 477 92 51 do 15h, v Mariboru ambulanta Pika 0591 784 78 in Veterinarska bolnica Ptuj  02 749 36 50.

Ptice in vodne ptice

Krmilnice in valilnice za ptice postavimo stran od mačk. Hiške naj imajo dovolj veliko streho, da dež in sneg ne zmočita spodnje ploskve. Vsako jutro nasujemo svežega zrnja. Redno jo čistimo. Tudi vodnih ptic (rac in labodov) ne smemo hraniti s kruhom, ampak z mleto koruzo in zelenjavo.

Divje živali izumirajo

Divje živali so prilagojene na zimo, vendar jih ljudje s svojimi ravnanji in posegi v njihovo življenjsko okolje motimo in ogrožamo. Travniki, gozdovi in polja niso več tako bogati s hrano kot so bili nekoč. Preveč je pozidav, novih cest in naselij, ki zmanjšujejo dom za divje živali. V gozdu ne vznemirjamo živali, bodimo tihi, psov ne spuščamo, ampak jih imamo na povodcu. Žival, ki beži, izgubi ogromno energije in zato lahko tudi umre. Povežemo se z gozdarji in lovci ter skupaj z njimi hranimo gozdne živali. Vse potrebujejo vodo. Glede hrane se posvetujmo s strokovnjaki.

Cofki na kapah in ključih

Ali si pomislil/a, od kod je lepo krzno – cofek na kapah, na obeskih za ključe, na čevljih ali celo na oblačilu? Krzno potegnejo mnogokrat še iz žive živali, zato ga nikoli ne kupujmo! Če ga ne bomo kupili, ne bodo ubijali novih živali. Vedno se pred nakupom dobro prepričajmo, če kje krzno res umetno.

Vsak od nas lahko pomaga živalim v svojem domačem okolju. Živali nam bodo  vrnile skrb in pozornost z veliko ljubezni in pripadnosti. Če imaš žival, nikoli nisi sam. Navdihujejo nas z mirom in po drugi strani razveseljujejo s svojo igrivostjo.

Preberite tudi prispevek iz revije Moj planet (nov.2019)

Mojca Furlan

 

Foto: Lucky

Dostopnost