Z Mestnim muzejem Ljubljana, Pedagoško fakulteto UL, Osnovno šolo Trnovo in različnimi umetniki je potekal povezovalni projekt. Izveden je bil v okviru projekta SKUM, ki podpira razvoj sporazumevalnih zmožnosti s kulturno-umetnostno vzgojo.

Izhodišče za ustvarjanje je bila razstava Ivan Cankar v Mestnem muzeju Ljubljana, ki so si jo otroci ogledali na začetku šolskega leta. Po ogledu so v šoli z učiteljicama Anito Godler in Mojco Kodrič  ter skupaj z umetniki razvijali svoje gledališke, glasbene, plesne in likovne talente.

Svoje raziskovanje o življenju in delu Ivana Cankarja so otroci predstavili v Mestnem muzeju s štiri predstavami. Učence so na predstave pripravljali različni umetniki:

  • plesna predstava Cankarjeve pisa(l)ne muze: otroci so pod mentorstvom koreografinje Urše Rupnik skozi vrtince življenja priplesali do idealnega romana.
  • “nemi film” in lutkovna predstava: nastajal je v gledališkem raziskovanju pod mentorstvom Maše Tiselj, Jasmine Bejtovič in Iune Ornik. Dramski prizor je prikazal motiv prvih šolskih prigod Ivana Cankarja. Otroci so navdih zanj poiskali v delu Moje življenje.
  • Glasba in inštrumenti, ob projekciji Cankarjevih misli in njegovih “podob iz sanj”: glasbena spremljava je odzvanjala pod mentorstvom Lada Jakše v improviziranem slogu.

Na razstavi si je bilo moč ogledati tudi kipe, ki so jih otroci ustvarili pod mentorstvom Tamare Bregar. Vsaka izmed Cankarjevih podob je dobila zanimiv svojstven izraz.

Povezava do videoposnetka Cankar in mi – Skodelica umetnosti.

Več na spletni strani Mestnega muzeja Ljubljana >

Dostopnost