Pozor, ne zažgi ježka! Preden zakurite kres, preglejte pripravljeni kup vej, dračja in listja, če se vmes ne skriva ježek. Zaradi hrupa se bo prestrašil in zvil v kroglo, ne bo upal pobegniti. Rešimo ga smrti med ognjenimi zublji.

Pomlad in visoke temperature nad 5 stopinj so prebudile tudi ježe.

Ježi so še iz časov dinozavrov. Preživeli so dolga obdobja. Sedaj pa zaradi pomanjkanja habitatov, kjer bi živeli, urbanizacije, gradnje novih objektov, gostih ograj, cest, ki jih prečkajo, ko iščejo hrano, zaradi napadov psov, strupov na vrtovih, izumirajo. Pomagajmo jim preživeti. Pripravimo jim zavetja in nekaj hrane, brikete z okusom perutnine, obveznovsak večer čisto vodo v nizke posode, da se bodo držali lokacije, kjer ni prometnih cest in zadnje usodnega konca pod kolesi avtomobilov.

Če vidimo ježa podnevi, je z njim nekaj narobe. V naši bližini je v  okviru Veterinarske fakultete v Murglah tudi Ambulanta za male sesalce, ptice in plazilce, poškodovanega ježka odnesimo tja do 16. ure.

Ježev NE udomačujemo, ne božamo in ne vznemirjamo ( s hrupom, slikanjem ipd.), kot tudi ne nobenih drugih divjih živali. Lahko pa jim pomagamo, namesto, da jim škodujemo, saj smo ljudje s svojimi dejanji žal postali ti ” naravna selekcija”.

Pripravila: Mojca Furlan

Dostopnost