Pred petimi leti smo na OŠ Trnovo začeli razvijati enkratni model povezovanja med starši in šolo ter med starši. Na OŠ Trnovo je 710 otrok in kar prek 1.000 staršev, med njimi mnogi strokovnjaki z znanji na različnih področjih. Šola lahko tako predstavlja izjemno zanimivo središče znanja in izkušenj, ki presegajo njeno osnovno poslanstvo. Prostor, kjer se lahko oblikuje zdrava in soustvarjalna družba, ne le s pomočjo učiteljev, temveč tudi s pomočjo staršev. Vsak od njih ima namreč po svoji poklicni vlogi, ali morda celo ljubiteljsko, veliko zanimivega znanja in izkušenj, ki bi ostalim lahko pomagale pri vzgoji otrok ali zgolj obogatile njihovo lastno znanje in izkušnje. V OŠ Trnovo si tudi starši v sodelovanju s šolo želijo graditi soustvarjalne družbe in družbe, ki si zna medsebojno pomagati.

Prvo izobraževanje staršev za starše smo izpeljali leta 2018, ko je ga. Helena Miš Šmalc izpeljala delavnico varne rabe interneta za predstavnike sveta staršev. Leta 2019 je sledila tema o medvrstniških odnosih, ki jo je predstavnikom sveta staršev predstavila ga. Tina Bončina. V letu 2020 pa se je ekipa staršev predavateljev tako povečala, da smo spremenili koncept izvedbe. Organizirali smo projektni tim, ki ga vodita Helena Miš Šmalc, starš šole, in ravnateljica Đulijana Juričić ter pripravili dva posebna večera, od katerih smo zaradi korone izpeljali le enega.

V četrtek, 6. februarja 2020, so trije starši izpeljali izjemno zanimiva predavanja po konceptu TEDx: dr. Gregor Majdič je predstavil temo z izzivalnim naslovom Moški in ženski možgani – enaki ali različni?, Maja Kolšek Šušteršič se je dotaknila vseh prisotnih s predavanjem o soočanjem z izgubo in žalovanjem, David Modic pa vzbudil zanimanje z vedno aktualno temo Varnosti na Internetu. Prireditev, ki se je zaključila z okroglo mizo, je več kot uspešno povezoval Peter Poles, obiskalo pa jo je več kot 250 obiskovalcev.

Po treh letih bomo ponovno obudili projekt in izpeljali večer staršev staršem, v katerem bodo predavatelji dr. Barbara Gnidovec Stražišar (Spanje in pomen spanja pri otrocih in mladostnikih),  Mojca Lobnik (Z mediacijo do rešitve spora) in Sašo Stojanovič Lenčič (Čustvena svoboda). Prireditev, ki bo potekala 23. 2. 2023, s pričetkom ob 17. uri, po ponovno povezoval Peter Poles.

Đulijana Juričić in Helena Miš Šmalc, za projektni tim

Nekaj mnenj in utrinkov s prvega večera Starši staršem 6. februarja 2020 (fotografije posnela Mateja Jordović Potočnik)

Odlična predavanja, relevantne teme, a ravno pravi nivo med strokovnostjo in poljudnostjo, da je dostopno in zanimivo za vsakogar, tudi če se te posamezna tema ne tiče osebno. Odlično vzdušje, priložnost za spoznavanje drugih staršev, mislim, da najbolje idejo in izvedbo povzame metafora, ki jo je uporabil Peter Poles: Ta projekt je kot nekakšna delovna brigada, kakršne smo poznali v socializmu, samo da tokrat ne gradimo fizične infrastrukture, ampak infrastrukturo medosebnega povezovanja, s katerim si zagotavljamo boljšo družbo.

TEDx Trnovo se mi zdi odlična ideja povezovanja (in ne vtikanja) staršev in šole. 

Moram reči, da sem najprej se dogodka udeležila iz radovednosti, teme me na začetku niso niti kaj preveč zanimale. Potem pa že pri prvi temi ugotovila, da je predavano zelo zanimivo in so starši, ki so predavali res top odpredavali. Vse tri teme so bile zanimive, predvsem pa so to stvari s katerimi se srečujemo v življenju, na katere vsaj jaz nisem bila pripravljena in tudi moram reč informacij glede tega nisem iskala (to je predvsem mišljeno za predavanje glede izgube). Podpiram take iniciative in komaj čakam drugi sklop predavanj. Odlični (vsebinsko in izvedbeno) izbrani predavatelji, aktualne teme, lahko bi jih še poslušala-saj se je videlo, da imajo še ogromno znanja, ki bi ga lahko delili z nami.Vse pohvale in čestitke za idejo in izvedbo dogodka! Bravo!


Dostopnost