Skupina učiteljic, ki poučujemo na razredni stopnji, je v začetku februarja 2023 obiskala irsko mesto Dundalk v okrožju Louth. Od 6. 2. do 10. 2. 2023 smo obiskale dva vrtca in štiri šole, ter si podrobneje ogledale izvajanje »Neverjetnih let«, programa za preprečevanje in zgodnjo obravnavo vedenjskih težav otrok.

Tekom našega strokovnega izobraževanja smo se seznanile z organizacijo predšolskega in osnovnošolskega izobraževanja, spoznavale smo različne oblike programa in načine povezovanja z drugimi interventnimi programi, opazovale smo tudi aplikacijo pripomočkov (lutke, posnetki) in gradiv Neverjetnih let. Podrobneje smo spoznale načine, kako se program lahko izvaja, ter učinke večletnega izvajanja programa v vrtcih in šolah.

Ustanove, ki smo jih obiskale, so bile izjemno raznolike, od mestnih do podeželskih, od takih, kjer program izvajajo že vrsto let, do takih, kjer ga šele uvajajo. Naši gostitelji, organizacija Louth Local Development, ki vodi različne programe za družbeni razvoj in zmanjšanje socialnih razlik, so nam omogočili stik z različnimi skupinami in pogovore z izvajalkami programov. Vsi so bili trdno prepričani v uspešnost programa in vsi so poudarili, da je ključno poenoteno delovanje (enaki izrazi, enake geste, usklajenost po vertikali in horizontali).

Strokovni obisk je bil neprecenljiva izkušnja, ki nam je razširila obzorja in nam dala ogromno znanja, idej in zagona.

Udeleženke izobraževanja: Danijela Babić, Jadranka Dimić Perković, Nevenka Dolenc, Uma Mehora Fidler, Klavdija Melinc in Tadeja Dović

Dostopnost